HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

Penny Dreadful kosztümbe bújtatott X-Men vagy-e?

A The Nevers sokat ígér: olyan sci-fi sorozatot, ahol a viktoriánus kori Londonban élő nők különleges képességekre tesznek szert, ám pont a kiválasztottságuk okán számtalan ellenfelet is szereznek. Az első elkészült félévadban a kosztümös filmek akciófilmesített verzióját kapjuk árvákkal, úri kisasszonyokkal, Dorian Gray-féle ifjú titánokkal és X-Men-szerű fantasztikus képességekkel. Premier előtt megnéztük a The Nevers első 4 epizódját. Spoilermentes kritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A The Nevers talán a legambíciózusabb történet, amit valaha alkottam

– mondta Joss Whedon 2018-ban a már az HBO-nál forgó sorozatáról, és nem hiába: ugyanis az HBO a sorozatötlet megvásárlásáért nem kisebb vetélytárssal, mint a Netflix-szel versenyzett a kábel -és streamingszolgáltatók licitháborújában. Kicsi emiatt a lelkesedés miatt is fájó, hogy 2020 novemberében Whedon végül szakmai okokból távozott a sorozatból (nem pedig a Buffy, a vámpírvadász kapcsán kirobbant zaklatási ügye miatt), hisz úgy érezte, a koronavírus-járvány közepén jelentkező fizikai kihívások ellenében nem képes leforgatni egy ilyen hatalmas projektet. Whedon után aztán Philippa Goslett (Így csajozz egy földönkívülivel) vette át a showrunneri és executive produceri stafétát.

Minden forgatási nehézség ellenére 2021. április 11-én (Magyarországon április 12-én) el tud startolni a The Nevers 1. évadának fele.

HIRDETÉS

A viktoriánus kori nők szupererőt kapnak-szcenárió jóval többet rejt magában, minthogy ennyivel le lehessen tudni a cselekményt. London, 19. század vége: egy megmagyarázhatatlan jelenség következtében az emberek egy része, – nagyobb részt nők, kisebb részt férfiak – különleges képességek birtokába jutottak. A megmagyarázhatatlan eset számtalan találgatásnak, becsvágynak és gyűlölködésnek adott terepet Londonban. A folyamatos menekülésbe vagy kitaszítottságba belefáradt nőknek nyújt menedéket Lavinia Bidlow (Olivia Williams) által finanszírozott árvaház. Az Érintetteknek nevezett embereket segítségére pedig a két Érintett, a jövőlátó Amelia True (Laure Donnelly) és legjobb barátnője, a feltaláló és elektromosság szelidítő Penance Adair (Ann Skelly) siet. Ők járják London utcáit új Érintettek után, hogy aztán azok zavarodottságában segédkezet és menedéket nyújtsanak nekik. Azonban váratlan veszélybe sodródnak a különleges nők, amikor valaki más, Miss True-ékkal versenyezve szintén elkezd vadászni az érintettekre.

Kép: HBO

Az első epizód még nem sokat árul még el az ambiciózus cselekményből. A két főszereplőt egy napi bevetésnek is mondható kalandban látjuk, ahol nincs hiány csavarokkal teleszerelt titkos kütyükből (Penance találmányai), Rober Downey Jr. Sherlock Holmesját idéző ökölharcokból (Miss True két sör között edzi közelharci képességeit) és lovaskocsis üldözésből. Az itt bemutatott akciójelenetet az első négy epizód alapján a The Nevers akció-prototípusának is nevezhetjük, hiszen a későbbiekben még bőven kijut a nézőnek Miss Adair fantasztikus találmányaiból vagy Miss True balhorgaiból. Persze nem csak képességeik, hanem találékonyságuk és a váratlan szituációk gyors tempójú váltakozása adja az igazi akciófilmes mivoltát az ilyen jeleneteknek.

A nehéz munkanap után hazaérve megismerjük a hölgyek otthonát és az Árvaház lakóit, mellyel a The Nevers nagyjából pozícionálja atmoszféráját is. Az Árvaházban mindenki jól kijön mindenkivel, családias, összetartó közösség képe elevenedik meg, amely egy igazi feel-good érzést sugároz át a képernyőn keresztül.

Az otthon lakói egytől egyig szerethető figurák, akik annyira színes és kedves teremtések, hogy a nézőnek azonnal kedve támad leülni velük teázni.

És nem mellesleg annyira karakteresek, hogy szinte azonnal megjegyezhetőek, kevés ismertetőjegyük ellenére is. Olyan különleges képességeik révén, mint a fagyasztás, vagy az olyan szereplők, mint a világ minden nyelvét egyszerre beszélő lány pedig bőven úgy érezhetjük, hogy egy kosztümös filmes Xavier professzor iskolába kerültünk. Erre csak ráerősít a kerekesszékben ülő Bidlow vagy az Érintetteknek építendő jobb világ eszménye, amellyel Miss True építi küldetéstudatát. 

Kép: HBO

Azonban a The Nevers már az első rész második felében ráfordul a szuperhős lányok begyűjtésén túli nagy képre, nem mellesleg megtörve ezzel a szereplőket körülölelő idillt. Lord Massen (Pip Torrens) erősen konzervatív, a Brit Birodalom elkötelezett híve és katonai tapasztalatokkal rendelkező férfi például nem nézi jó szemmel a hirtelen hatalomra szert tevő nők térnyerését; azaz az ő gondolkodásában rögtön egy status quo-féltés jelenik meg. Vele ellentétben Hugo Swan (James Norton), a széria ügyeletes élvhajhász Dorian Gray-je a gazdagságot hozó jövőt látja a különös hölgyekben, és mindent meg is tesz kizsákmányolás-gyanús vízióáért. A The Nevers világában persze nem csak a férfiak, hanem a True-ékhoz hasonló Érintettek is veszélyt jelentenek az Árvaház állandó vagy potenciális lakóira. Ennek mentén ismét könnyű egy X-Men párhuzamot felállítani, hiszen Amy Manson költőien őrült alakításában életre keltett Maladie első ránézésre egy Magnetóhoz hasonló radikális vonalat visz az Érintettek között. 

Kép: HBO

Ám a cselekmény előrehaladtával szerencsére az X-men és más filmes franchise-okhoz köthető asszociációnkat epizódról epizódra döntik le az alkotók.

Az első négy epizód inkább Maladie által okozottakat és az egyelőre ismeretlen ellenfél szálát gördíti előre, miközben lassan de biztosan elaltatja a kvázi főhős, Amelie True iránt érzett kezdeti bizalmat. A különleges képességű nők mellett a két férfi antagonista szála nem tud még elég érdekes lenni, de a 3 és 4. epizódok adnak némi reményt arra, hogy az ő történetük lesz az, melyek valahogy összekötik az Érintettek utáni hajszákat. Még bőven megvan a lehetőség, hogy Joss Whedon ötlete túllépjen a viktoriánus kor – X-Men hibrid benyomáson.

Kép: HBO

A The Nevers megfontoltan építkezik valódi komor, drámákkal tűzdelt útján, miközben nem feledkezik meg a nézőről: szerethető figurákkal és látványos akcióval szórakoztatja azt itt, a kezdet kezdetén.

Az elmúlt évek fantasysorozatait ismerve még nem látni, mitől tud különleges vagy nem a többi szériához hasonlatos lenni a The Nevers, de az első 4 epizód alapján egy tényleg sokat ígérő szórakoztató kalandnak tűnik.

Reméljük, nem nyúlik nagyon el az építkezés.

7 /10 raptor

The Nevers (első 4 rész)

The Nevers

fantasy
10 epizód
Premier: 2021. április 11.
Csatorna: HBO Max

 

Főszerkesztő
2009 óta foglalkozok blogolással és cikkírással. Jelenleg a Roboraptoron vagyok megtalálható főszerkesztőként. Bármilyen kérdésed van, a roboraptorblog[kukac]gmail[pont]com elérhetsz.