HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Igaz a mondás, hogy a szeretet mindent legyőz, itt és most és aztán is

A Metropolis Media idén szebbnél szebb kiadványokkal örvendezteti meg a fantasztikus irodalom rajongóit. Mike Chen első regénye az Itt és most és aztán pedig be is bizonyítja, hogy a tetszetős külcsín mellett tartalmilag is megállja a helyét. Chen egyszerre hozza az olvasóit nosztalgikus hangulatba és repíti őket a jövőbe a szeretet szárnyán lovagolva. Kritika

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Történetünkben Kin Stewart egy időutazó titkosügynök 2142-ből. Feladata, hogy az Időfelügyelet Ügynökség utasításait követve visszautazzon a múltba, és elkapja a rosszfiúkat. Egy nap azonban nem úgy sül el a küldetés, ahogy kellene. Egy időutazó zsoldosnő ugyanis pontosan ott lövi őt hasba, ahol a visszajutáshoz szükséges jeladója van beültetve. Kin ezáltal 1996-ban ragad, és egy árva egypennysen kívül semmilyen kapaszkodója nem marad.

 

View this post on Instagram

 

HIRDETÉS

A post shared by Mike Chen (@mikechenwriter)

Eltelik 18 év és Kin még mindig a múltban éli életét San-Francisco-i házában, feleségével Heatherrel és 14 éves lányával, Mirandával. A férfi emlékei a jövőről teljesen megkoptak, egyetlen eldugott napló rejti csupán a modern technológia vívmányainak emlékét. Főszereplőnket az utóbbi időben folyamatos rohamok és fejgörcsök gyötrik. Egy ilyen rosszullét alkalmával a szerencsés véletlennek köszönhetően  jeladója újra aktiválódik, így Kin kénytelen lesz búcsút inteni családjának és visszatérni abba az életbe, ahol csupán napok teltek el az eltűnése óta. Ami pedig ezután következik, arra egyáltalán nincs felkészülve.

Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

Ha szeretnél minket támogatni, vásárold meg a könyvet ezen a linken keresztül

Megveszem

Mike Chen remekül bánik a szavakkal, stílusa rendkívül simulékony, mely segíti az olvasót abban, hogy teljesen átadja magát Kin Stewart történetének. Kiválóan bánik az emocionális eszközökkel, igazi emberi kapcsolatok, intenzív érzelmek jellemzik a könyvet. Mike Chen édesapaként és lelkes állatmentőként tagadhatatlanul beleírta saját lelkének egy részét a sorok közé. Valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy Kin karaktere egy igazán szerethető, gondoskodó apatípus. Ráadásul Chen annyira jól ért a történetmeséléshez, hogy az összes karaktere szinte élővé és szerethetővé válik az olvasó szemében.

Mike Chen: Itt és most és aztán

Kin képtelen elfeledni a múltbéli életét, és visszatérni az itt és mostba. Nagyon erős érzelmei ábrázolásmód hatja át ezeket a részeket, melyektől a főszereplőnk csak még élethűbbé válik. Amikor végül úgy dönt, hogy nem bírja tovább és tiltott módon üzeneteket kezd el küldeni Mirandának, akaratlanul is befolyásolja az időtengelyt és veszélybe sodorja lánya életét. Az igazi vívódás itt kezdődik csak el igazán, és innentől válik a regény inkább egy időutazós elemekkel megtűzdelt akció és családregénnyé, mint keményvonalas science fictionné, hiszen Kin küzdelmét meséli el. Viszont kiváló és érdekes megoldás, hogy a szerző a szeretet-kontinuumot legyőző erejét időutazásba csomagolva tálalja.

Chen igyekszik ötletes magyarázatot adni több időutazással kapcsolatos dologra is. Például kifejezetten tetszetős, hogy határt szab azzal, hogy 150 évnél visszább nem lehetséges az ugrás, az emberi test fizikai korlátai miatt. Vagy, hogy Kin múltban ragadása teljességgel kihatott az elméjére, és az agya nem volt képes a két kvázi “jelent” egyszerre kezelni. A regény pozitívumai mellett, sajnos akadnak hiányosságai is, például amelyeket nem magyaráz meg eléggé a szerző a jövővel és a ügynökséggel kapcsolatban, vagy éppen nem a legtudományosabban vannak tálalva. Akik pedig véresen komolyan veszik az időutazást és annak szabályait, azok készüljenek fel, hogy az Itt és most és aztán csupán egyfajta “Marsi- fűszerként” használja a sci-fi elemeket.

Here and Now and Then, by Mike Chen

Az izgalmas és fordulatos cselekmény miatt azonban ez az egész családi dráma rész elviszi a hátán az egész sztorit. Az Itt és most és aztán nem a világot akarja megváltani, hanem egy érzelmekre ható, emberi kapcsolatok fontosságát erősítő szórakoztató történet elmesélésére hivatott.

Kiváló választás ha egy műfajában könnyed, mégis érzelmekre ható izgalmas olvasmányra vágyik az ember. Jó szívvel ajánljuk bárkinek, és bízunk benne, hogy még sok ilyen izgalmas és szívbemarkoló történet lát még napvilágot a Galaktika berkein belül, mert Mike Chen örökre beidőutazta magát a szívünkbe.

9 /10 időutazó raptor

Itt és most és aztán

Here and now and then

Szerző: Mike Chen
Műfaj: sci-fi
Kiadás: Metropolis Média, 2021
Fordító: Szente Mihály
Oldalszám: 319

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!