HIRDETÉS

HIRDETÉS

Képregény

A Tini Nindzsa Teknőcök valójában egy édes-bús ballada a kitaszítottakról és az összetartozás erejéről

Végéhez ért az új Tini Nindzsa Teknőcök-sorozat első nagy sztorijának magyar kiadása. A történet teljes egészéről a benyomásunk pedig röviden az, hogy aki egy könnyed retro limonádéra vágyik, aminek még hatalmas szíve is van, az bátran tegyen próbát a Holdkelte kiadványaival. Képregénykritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Nincs mese, ez már a végjáték! Miután Szecska Mestert elrabolták, a Teknőcök apjuk segítségére sietnek, ám nem is olyan könnyű megtalálni őt egy nagyvárosban, főleg ha az ember úton-útfélen mindenféle kellemetlen és titokzatos alakba botlik. Szerencsére velük tart a már szinte családtagnak mondható vagány Casey Jones és a szintén talpraesett April O’Neil, így az akciót talán siker koronázza. Ám mivel a Múlt árnyai névre hallgató kötet a finálé, a Teknőcök legendáriumának majdnem összes fontosabb genyója is képviselteti magát.

Emiatt egy kissé kaotikus és kapkodó is az új Tini Nindzsa Teknőcök első nagy záróakkordja. Az eddig kitüntetett szerepben tetszelgő Hobb, a mutáns macska karaktere például úgy tűnik el, mintha eddig itt sem lett volna. De egy nagyobb, intergalaktikus fenyegetést magában rejtő szál is csak éppen hogy beteszi a lábát, pedig az előző számban még alaposan berúgta az ajtót.  És persze az sem mellékes, hogy a Casey és April között kialakuló románc is kicsit parkolópályára kerül. Ám minden karakter- és történetbeli sutasága ellenére messze kielégítő a zárás, hiszen a lényeg működik: a Teknőcök – legalábbis ideiglenesen – felülkerekednek a Gonoszon, mert bár különböznek, mégis összetartoznak, ez pedig mindent felülmúló erőt ad nekik a harcban.

HIRDETÉS

A másik nyári megjelenésben, a finálé előtt játszódó, négy különálló spin-off sztorit tartalmazó „mikro-sorozat” kötetben is csak úgy zakatol a Tini Nindzsa Teknőcök esszenciája, sőt a széria eddigi legtartalmasabb darabja sült ki belőle.Minden teknőc kapott egy sztorit, amiben szépen megmutatkozik saját személyiségük, érdeklődési körük, de közös sorsuk kíméletlen, keserves velejárói is.

A három testvérétől elszakadva az utcán nevelkedett Raffaello nehezen bízik meg teljesen másokban, de ez bizony jól jön akkor, ha egy ismeretlen harcossal hozza össze éjszakai őrjárata. A bohókás Michelangelo egyszerűen csak azt szeretné, ha végre egyszer nem kéne bújkálnia, ha egyszer nem kéne önmaga lennie (milyen szomorú is ez!), és erre a szilveszteri maszkabál kiváló alkalmat szolgáltat. Donatellót mindig leintik a társai, ha a kütyükről kezd áradozni, de egy tudóskonferencián végre kiélheti magát (és végre találkozik chatszobás haverjával is). Leonardo pedig, aki egyedüliként emlékszik előző életükre és anyjuk kivégzésére, a múlt és a jelen démonai által űzve csak keresi és keresi elrabolt apját.

A kiszolgáltatottság, a kitaszítottság, a másság, a barátság buktatói, no meg az eltéphetetlen családi kötelék és a vele járó kötelességtudat kérdésköre – ezek mind ott vannak a történetekben, amikre rávetül egy szomorkás, de mégis reményteli hangulat.És a poénoktól sem kell elköszönnünk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindegyik teknőchöz más-más rajzstílus dukál: a harcosabb Raffaello és Leonardo sztorija egy kicsit sötétebb, karcosabb tónust kapott, a szeleburdi Michelangelo egy girbe-gurba, karikatúra-alakokkal benépesített világban járkál, Donatello pedig egyszerű, letisztult közegben, már-már laboratóriumi körülmények között.

A Teknőcök kalandjai még biztosan folytatódnak, a fentiek alapján pedig mondanunk sem kell, hogy érdemes becsatlakozni, hiszen aki szeretné felidézni első képregényes emlékeit, és szeretne egy ugri-bugri matinét és egy traumákkal terhelt hősképregényt olvasni, annak tökéletes választás a Holdkelte Stúdió kiadványa.

9 /10 melegszívű teknőc raptor

Tini Nindzsa Teknőcök #3

Teenage Mutant Ninja Turtles

Szerző: Kevin Eastman, Tom Waltz
Műfaj: szuperhős
Kiadás: Holdkelte Stúdió, 2021
Rajzoló: Dan Duncan
Fordító: Adorján Balázs
Oldalszám: 112

editor
Régóta írok mindenféle geekségről, de főleg horrorfilmekről és képregényekről. Emellett a Raptor vizuális megjelenéséért is sokat teszek (más földtörténeti korokban grafikus vagyok), így ha valami menő grafikába botlasz az oldalon, azt valószínűleg én követtem el.