HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorozat

A Boba Fett-sorozat nem Boba Fett-rajongóknak készült

Az egyik legnépszerűbb Star Wars-karakter, Boba Fett visszatért, és bár az évekig rebesgetett saját mozifilm helyett végül egy rövid spinoff-sorozatot kapott, de legalább egy kicsit végre a rivaldafényben is állhatott. Mivel sokan régóta szerették volna a fejvadász önálló sztorijának megfilmesítését, az új szériával szemben nyilván nagy elvárások voltak, amelyek többségének valószínűleg nem tudott volna megfelelni – de a helyzet az, hogy ezt meg sem próbálta. Évadkritika.

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A The Book of Boba Fett ott veszi fel a fonalat, ahol a The Mandalorian második évada véget ért: amikor a fejvadász elfoglalta egykori munkaadója, Jabba a Hutt trónját, hogy átvegye az irányítást a néhai gengszterfőnök birodalma felett. A történet innentől kezdve két szálon fut. Az egyikben visszaugrunk néhány évet az időben, egészen addig a – kis híján végzetes – pillanatig, amíg Boba Fett belezuhan a sarlakk-verembe, így megtudhatjuk, hogyan menekült meg és mi történt vele azt követően. A flashbackekkel párhuzamosan pedig azt is láthatjuk, hogyan indul a fejvadász-szakmát feladó Fett karrierje alvilági vezetőként: hogyan próbálja megvédeni trónját és elnyerni az emberek tiszteletét.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, hogy

Boba Fett rajongói nem ilyen sztorit vártak, és magát a karaktert sem olyannak szerették volna látni, mint amilyennek a sorozat ábrázolta.

HIRDETÉS

Az ikonikus, ütött-kopott páncél viselője a köztudatban – elsősorban a róla szóló könyvek és képregénye miatt – egy hatékony és könyörtelen fejvadászként élt, aki nyugodtan dolgozott az elnyomó Birodalomnak és az alvilágnak egyaránt. Ebből azonban a sorozatban semmit nem látunk – helyette megtudhatjuk, hogyan élt sivatagi nomádok között, és annak hatására hogyan próbált tisztességes korrekt alvilági vezetővé válni később. Ez pedig nem is csak azért gond, mert nem felel meg a karakterről kialakult képnek: nagyobb probléma, hogy emiatt hiányos az átalakulástörténet, amelyet elvileg a sorozat be akar mutatni, hiszen csak az új, emberibb Boba Fett jelenik meg, a régit éppen hogy megemlítik. Érthető persze, ha a Lucasfilm és a Disney úgy akarja kiaknázni a karakter népszerűségét, hogy azért nem hidegvérű gyilkosként állítja a rivaldafénybe, de ez a sztori akkor lett volna teljes, ha láthatjuk azt is, honnan indult ez az ember. A sorozat másik főszereplőjével, a Ming-Na Wen által megformált Fennec Shanddel mintha kicsit az egykori Fett karakterét próbálták volna pótolni: az orgyilkosnő mintegy vállon ülő ördögként lényegében folyamatosan arról győzködi a férfit, hogy viselkedjen úgy, ahogy a sivatagban eltöltött évei előtt tette volna.

Az a történet, amit kapunk, nagyrészt kiszámítható – ez egyaránt igaz a flashbackekre és a jelenben játszódó részekre –, de azért néha tartogat egy-két nem várt fordulatot és vendégszereplőt.

Legjobban viszont azzal lep meg a sorozat, hogy éppen amikor igazán beindulna a történet, akkor zárójelbe teszi Boba Fett történetét, és két teljes epizódon át hanyagolja a címszereplőt.

Ez kétségtelenül egy nagyon furcsa húzás volt, viszont összességében érthető: a Boba Fettet nélkülöző részek ugyanis olyan karaktereket vezetnek fel, akik a sorozat végső összecsapásában fontos szerepet játszanak, viszont a széria elején még nem szerepeltek. Ha pedig az utolsó epizódban tűntek volna fel, minden előzmény nélkül – kvázi a semmiből –, az irritálóan gyenge deus ex machina megoldásként hatott volna. Így legalább kaptunk magyarázatot arra, ki hogyan és miért került a képbe. Ezeket a mellékszálakat pedig nem is tudták volna jól beépíteni a sorozat első néhány epizódjába, hiszen azokban ott voltak a flashbackek is – ha további párhuzamos sztorikat indítanak el, az elég zavaró lett volna.

A különféle vendégszereplők behozatalakor a fő szempont egyértelműen a fanservice volt, ami egyébként – az utóbbi évek Star Wars-projektjei ismeretében nem meglepő módon – áthatja az egész sorozatot. A széria igyekszik kiszolgálni a franchise korábbi sorozatainak nézőit, folyamatosan kikacsint az előzménytrilógia felé, de a képregényolvasóknak és a kivágott jeleneteket is ismerő Star Wars-fanatikusoknak is tartogat egy kis csemegét. Ironikus, hogy egyedül a Boba Fett-fanok nem kapják meg azt, amire számítanak. A karakter átértelmezésének részeként ráadásul többet látjuk az őt alakító Temuera Morrison arcát, mint a hírhedt behorpadt sisakot – ami inkább az előzményfilmek rajongóinak érdekes, főleg mert maga a színész is láthatóan igyekszik ugyanazt a figurát hozni, mint anno Jango Fettként.

A világépítés terén szintén a rajongóknak való kedveskedés volt a készítők célja.

A történetből fakadóan magától értetődő, hogy a tatooine-i helyszínek dominálnak, amiket persze jól ismerünk – ugyanakkor a sorozat azért igyekszik új oldaláról is bemutatni a bolygót és lakóit. Ami az újdonságokat illeti, a humanizált tusken-törzset vagy színes siklókat használó kiborgok bandáját, az ezekre érkező közönségreakciók egyúttal azt is megmutatják: hiába kárhoztatják sokan a Lucasfilmet és a Disney-t a jól ismert Star Wars-elemekhez való ragaszkodásért, hiszen közben a nézők jelentős része rosszul reagál a szokatlan dolgokra.

Bár a Skywalker-sagát kiegészítő spinoffok valamilyen szinten mind kapcsolódnak a kilenc központi film történetéhez, van köztük, amelyik inkább a saját lábán próbál megállni (ilyen volt mondjuk a Solo: Egy Star Wars-történet vagy a Lázadók című animációs sorozat), míg mások csak a nagy kirakós darabkái akarna lenni (lásd a Zsivány Egyest vagy A klónok háborúját). Ez az új sorozat az utóbbi kategóriába tartozik, de még ezen belül is kilóg a sorból azzal, hogy lényegében hiányzik belőle az önállóság igénye.

Talán a legjobban úgy lehet jellemezni a The Book of Boba Fettet, hogy egy olyan Star Wars-projekt, amelynek nem akartak egy saját, egyéni karaktert adni.

Története kiegészítő jellegű, önmagában nem értelmezhető, és bár próbál újdonságokat behozni, nincs egy saját világa vagy stílusa. Még a zenéje sem próbál olyan egyedi lenni, mint a The Mandaloriané, inkább arra emlékeztet, amit megszoktunk a franchise-tól. A Star Wars-univerzum újabb darabjaként viszont jól működik.

8 /10 raptor

Boba Fett könyve

The Book of Boba Fett

sci-fi
7 epizód
Premier: 2021. december 29.
Csatorna: Disney+

editor
Film- és médiaelméleti tanulmányaim vége felé, a 2010-es évek elején kezdtem el kritikákat írogatni, több különböző felületre is, aztán végül 2017-ben a Roboraptornál kötöttem ki. Noha vannak témák meg stílusok, amiket különösen kedvelek, és nem feltétlen mondanám magam mindenevőnek, azért viszonylag széles az érdeklődésem. Tőlem telhetően igyekszem az előzetes elvárásokat félretenni, de legalábbis nem az alapján megítélni semmit, hogy ezeknek megfelelt-e. Adaptációk esetében nem tartom elengedhetetlennek az alapanyaghoz való feltétlen hűséget, és igyekszem a helyén kezelni mindent, amiről írok.