HIRDETÉS

HIRDETÉS

Könyv

Száll a sárkány fészkére, avagy, hány sárkányt lehet bezsúfolni egyetlen kötetbe?

Akár akarjuk, akár nem a sárkányok már egészen kisgyermek korunk óta jelen vannak az életünkben. Ki ne ismerné az “egyszer volt, hol nem volt” kezdetű meséket, amelyekben királyok, királylányok, lovagok, legkisebb fiúk és gonosz sárkányok szerepelnek. Minden népnek megvannak a maga sárkánytörténetei, ahogy pedig haladunk a korral egyre több újkeletű sárkányábrázolás is napvilágot lát a fantasy regények lapjain. Jonathan Strahan jóvoltából pedig egy remek bestiárium válogatás született. Kritika-

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A népszerű World Fantasy-díjas ausztrál szerkesztő, Jonathan Strahan felkereste a legtehetségesebb science fiction- és fantasy szerzőket, hogy eresszék szabadjára amúgy is könnyedén szárnyaló fantáziájukat és vegyenek részt a Sárkányok könyve megszületésében. A kötet nemcsak novellákat, hanem verseket is tartalmaz, ezzel is színesítve az egyébként is változatos felhozatalt. A könyv a szerkesztő bevezetőjével indul, amelyet érdemes elolvasni akkor is, ha ezt a részt máskülönben lendületből átlapoznánk. Saját élményei mellett arról is beszél, hogy a különböző nemzetek, népek életében mennyire sokszínűen él a sárkányokról alkotott elképzelés. A tűzokádó fenevadtól, a vízistenként tisztelt gyík- vagy kígyószerű teremtményeken át, egészen az apró szárnyas lényekig mindenféle ábrázolásmód találkozik a keleti és nyugati hiedelemvilággal.

Kifejezetten tetszetős, hogy minden novella előtt szerepel egy kis rész, amely bemutatja a szerzőket és munkásságukat. A versek szerzőiről a kötet végén szerepel bemutató. Ezzel is többé válnak az olvasó számára egyszerű neveknél, ráadásul kifejezetten egyfajta ajánlatként is tekinthetünk ezekre, hiszen legfőbb műveik is említést kapnak.

HIRDETÉS

Ebben a kötetben nem csupán a legendák szülte klasszikus sárkányalakok kaptak helyet, hanem a modern kornak megfelelően a jövő sárkányai is. A mechanikus gépezetek mellett ráadásul remekül megférnek a saját magunk által teremtett sárkányok is, melyek egy-egy érzelmi kivetülést testesítenek meg, vagy az alakváltó lények, melyek ott élhetnek bármelyikünk szomszédjában. A szerzők teremtményei néhol teljesen ösztönlények, néhol a tudásra és kultúrára szomjazó energiaforrások. A legapróbb szárnyasoktól a hatalmas kígyószerű monstrumokig széles skálán méretezik őket, néhányan tüzet okádnak, míg mások épp hogy csak mérgező harapással bírnak. Strahannak egy igazán sokszínű és változatos gyűjteményt sikerült összeraknia, mindazzal együtt, hogy a művek tartalmi értéke elég hullámzóra sikerült. Nem újdonság, hogy az antológiák minősége általában elég széles skálán mozog, hiszen nem lehet minden novella vagy vers egyformán jó vagy rossz. A megrögzött sárkányrajongó arra számít, hogy a szerkesztő az egyik legütősebb novellával fog indítani, vagy legalábbis kellő betekintést enged abba, milyen ütős történetekre lehet majd számítani a kötetben. Ennek ellenére sajnos a könyv eleje kissé laposra sikerült, és igazán csak valahol a századik oldalnál kezdi kimutatni a foga fehérjét.

A szerzők igen sokrétűen próbálták megfogni a sárkány-ember kapcsolatot, amelynek következtében remek megoldások születtek. Érdemes ilyen tekintetben kiemelni például Seanan McGuire Kincs című novelláját, amelyben sárkányunk, Patricia Dracan évtizedek óta nevelőszülő. Jelen esetben tehát a kincs maga a gyermek. És bár Patricia hiába bizonyítja nevelőszülői rátermettségét, időről-időre megjelenik nála egy előítéletektől túlfűtött szociális munkás, aki szívesen elvenné tőle a gyámság jogát. Természetesen az alakváltó Patricia sárkányhoz méltóan megvédi azt, ami az övé.

Vagy itt van Kelly Barnhill Lucky sárkánya című műve, ahol a gyermek a saját félelmeiből és szomorúságából teremti meg saját sárkányát. Minél kétségbeesettebb Lucky, a sárkány annál hatalmasabbá válik, ő pedig egyre kisebbé. A sárkány-teremtés pedig egyfajta furcsa kórságként kezd el terjedni osztálytársai között. A novella pikantériáját adja még néhány őskövületnek számító tudós, és némi science misztifikáció.

Brooke Bolander egy egészen másfajta műfajban villantotta meg tudását, ő a maffiózós, akciótörténeteket vette alapul a saját sárkányának megalkotásához.

Az Ahol a folyó betonná dermed egy akciódús történet, teli érzelmekkel. Joe nem emlékszik semmire a múltjából, miközben pucéran reszket a fal tövében. Ekkor egyfajta keresztapaként megjelenik Raymond, aki szárnyai alá veszi és a maffia egyik legrettegettebb emberévé teszi. Főszereplőnk keveset beszél, nem vágyik különösebben anyagi javakra, csak teszi a dolgát, mígnem furcsa érzések kezdik átjárni egész lényét. Aki egy ősi istenséget igába hajt, az ne számítson semmi jóra, főleg ha van a közelben egy medence.

Ellen Klages Bárányhimlő című sztorija egyfajta ismerkedés a keleti kultúrával és a sárkánytisztelő emberekkel. Fontos alappillére a hagyomány tisztelete, a keleties misztikum, és nyugat találkozása az ősi kultúrával. Mindezt a fiatal Ellen szemén keresztül, akit nagynénje és annak barátnője avat be a misztikus keleti világba. Emellett azon is elgondolkodtat, hogy bár semmilyen bizonyítékunk nincs a sárkányok létezésére, ugyanannyi bizonyíték támasztja alá a létezésüket is. Gondolhatnánk, hogy ezzel bizony nem lettünk okosabbak, pedig de.
R.F Kuang novellája nem kimondottan a sárkány-ember kapcsolatról, hanem az emberek egymás közti kapcsolatáról szól. A sárkány csupán egy eszköz arra, hogy főszereplőink kapcsolatát megismerjük. A Kilenckanyarulatú folyó két lánytestvérről szól, és tele van érzelmekkel. Nem csupán az irigység és a harag, hanem a megbocsátás és vezeklés története is ez, amelynek a végére garantáltan összefacsarodik mindenki szíve.

A klasszikus mesék ihlette történetek közül K.J. Parker Élőhely című művét emelném ki, aki pazar humorával és sziporkázó stílusával új szintre emelte a királyos, sárkányölő hősös történeteket. Ez a novella annyira jóleső felüdülést nyújtott az olvasásban, hogy legszívesebben kétszer is elolvastam volna egymás után. Parker teremtett egy tökös hőst, majd összeakasztotta egy sárkányra vágyó hercegecskével, megcsengetett némi pénzérmét és kalandos útra eresztette őket történetében. Figyelem, érdemes vigyázni a sárkányfogakkal!

Az egész kötet talán legkiemelkedőbb története A hosszú menetelés Kate Elliott-tól A novella különlegessége és egyben legerősebb motívuma, hogy női sorsokra építkezik. Egy olyan korban játszódik, ahol a nők élete a férjeik halálával együtt ér véget. Egyfajta szellemként léteznek, amíg a család ki nem fizeti utánuk a megváltó díjat, vagy el nem küldik őket a hosszú menetelésre a sárkányok földjére. Asvi története is férje halálával kezdődik, ahogy az igazi élete is. A nő saját kezébe veszi sorsát és eldönti, kideríti, mi vár a nőkre a hegyeken túl, még ha az életébe kerül is.

A szabadversek közül Theodora Goss A sárkányok című műve a legkiemelkedőbb. Bár nevezhetnénk ezt egy versbe ültetett novellának is, hiszen egy érzelemdús történetet mesél el, gyönyörű nyelvezettel. Ha azt mondom, hogy a “macskás nő” jelző kiválóan helyettesíthető a “sárkányos nő” jelzővel, akkor nagyjából mindent elmondtam.

A Sárkányok könyve mindent összevetve egy izgalmas olvasmány, amelyhez a fordítók remek munkája is nagyban hozzájárul. Több novellában visszaköszönnek a vízistenek, az alakváltók, a tűzokádók, a gépezetek, modern és klasszikus újragondolásban. Mindenki talál a kedvére való történetet ebben a kötetben, hiszen a sárkányokról alkotott számtalan monda mellett még mindig tudnak újat mutatni a kortárs szerzők. Sárkány-kedvelőknek és tenyésztőknek kifejezetten ajánlott. Figyelem, a könyv mindkét végén harapós! 

A művek szerzői: Jane Yolen, Elle Katharine White, Zen Cho, Daniel Abraham, Ken Liu, Jo Walton, Brooke Bolander, K. J. Parker, Ellen Klages, R. F. Kuang, Kelly Barnhill, Beth Cato,
JY Yang, Peter S. Beagle, Kelly Robson, Amal El-Mohtar, Kate Elliott, Garth Nix, Seanan McGuire, C. S. E. Cooney, Aliette de Bodard, Ann Leckie, Rachel Swirsky, Todd McCaffrey, Theodora Goss, Michael Swanwick, Patricia A. McKillip, Sarah Gailey, Scott Lynch, Jane Yolen

Fordítók: Ballai Mária, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Kemenes Iván, Kleinheincz Csilla, Körmendi Ágnes, Miks-Rédai Viktória, Roboz Gábor, Sárpátki Ádám, Till Katalin, Varró Attila

7 /10 sárkány-raptor

Sárkányok könyve

The Book of Dragon

Szerző: Jonathan Strahan (szerk.)
Műfaj: Fantasy
Kiadás: GABO, 2021
Oldalszám: 513

Fantasy és dinoszaurusz rajongó könyvmoly vagyok. Előszeretettel olvasom kádban és csak olyan képregényeket gyűjtök amelyekben tetszik a rajz. Célom, hogy zseniálisan megírt könyveket tukmáljak az emberiségre. Szeretek érdekes interjúkat készíteni, szóval azokat is olvassátok el!